Απόσμηση ελαιολάδου είναι μέθοδος αφαίρεσης δυσάρεστων οσμών από κακής ποιότητας λάδι, ώστε να μετατρέπεται ευχάριστο στην οσμή και στη γεύση. Οι οσμές εξατμίζονται με κάψιμο του λαδιού σε κενό οξυγόνου με μεγάλη ταχύτητα.
Γνωρίζετε ότι:
Τέτοιο λάδι πωλείται στα ράφια και το καταναλώνετε με ετικέτα Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Αν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν, να πούμε ότι δυστυχώς επιτρέπεται να πωλείται ως τέτοιο (ραφιναρισμένο) και να το ονομάζουν έξτρα παρθένο επειδή εξακολουθεί να έχει χαμηλή οξύτητα κι αυτό γιατί αναμιγνύεται με μικρή ποσότητα πραγματικά έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Ωστόσο, δεν έχει καμία διατροφική αξία, γεύση, χρώμα, οσμή παρόλο που πιστεύουμε ότι αγοράζουμε το καλύτερο λάδι.
Αλκυλεστέρες καθορίζουν την ποιότητα του λαδιού και είναι ένδειξη απόσμησης
Οι αλκυλεστέρες είναι ένας σημαντικός δείκτης της ποιότητας του λαδιού, που σχετίζεται άμεσα και με την απόσμηση. Ένα λάδι του οποίου οι αλκυλεστέρες είναι πάνω από 20-40mgr/lit (τόσο συνήθως είναι ένα καλό ελληνικό ελαιόλαδο) είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας, αλλά και ένδειξη πιθανής απόσμησης του ελαιολάδου.
Ένα λάδι με απόσμηση όμως που είναι μείγμα με ποσότητα ποιοτικού ελαιολάδου, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και αποτελεί νοθεία.
Απάτες με αποσμημένο ελαιόλαδο
Κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπου έχουν λάδι με πολύ μεγάλο δείκτη αλκυλεστέρων (πάνω από 150mgr/lit), το αναμιγνύουν με ελληνικό ελαιόλαδο (το όριο της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι 75mgr/lit) και το πουλούν πλέον ως έξτρα παρθένο, είτε ελληνικό, είτε πχ Ιταλικό. Πολλά από αυτά τα λάδια τα κάνουμε κι εδώ εισαγωγή και τα αγοράζουμε από τα ράφια.